سوال و جواب در مورد قاعدگی

قاعدگی یا عادت ماهانه یا پریود به جاری شدن خون از پوشش داخلی رحم است؛ که به طور منظم در جنس ماده گونههای خاصی از پستانداران از اوایل سنین جوانی، در دوران بلوغ تا دوران یائسگی رخ میدهد.
1) عادات ماهانه یا قاعدگی چیست؟
به خونریزی های زنانه که در فواصل زمانی تقریبا مشخص و ثابت رخ میدهد عادت ماهانه یا قاعدگی و به خود خونریزی قاعدگی رگل یا عادت گفته میشود.
طول مدت سیکل یا دوره قاعدگی ( از اولین روز خونریزی قاعدگی تا شروع خونریزی قاعدگی بعدی) در حالت طبیعی 7±28 روز است یعنی از 21 روز تا 35 روز طبیعی تلقی میشود.
دوره قاعدگی (قرمز)، باروری (آبی) و ناباروری (سبز) به طور تقریبی
3) آیا در حالت طبیعی ممکن است طول مدت سیکلهای قاعدگی در شخص متغیر باشد؟
یعنی در یک شخص سیکل قاعدگی یکبار 26 روز و بار دیگر 29 روز باشد؟ اگرچه معمولا طول مدت سیکلهای قاعدگی در هر فرد با تفاوت یکی دو روز تقریبا ثابت و یکسان است ولی تحت تاثیر عوامل مختلفی همچون فشارهای روحی روانی , فعالیت فیزیکی شدید, مصرف برخی داروها ویا برخی از بیماریها و غیره ممکن است قاعدگی در ماههای مختلف چند روز زودتر یا دیرتر رخ دهد. البته لازم به ذکر است که اگر این تفاوت زیاد باشد ( بیش از 7 روز) و در چند ماه متوالی وجود داشته باشد غیرطبیعی تلقی میشود و بایستی با مراجعه به متخصص زنان مورد بررسی قرار گیرد.
4) خون قاعدگی در حالت طبیعی چه خصوصیاتی دارد؟
خون قاعدگی در حالت طبیعی قرمز روشن یا کمی تیره بوده و به صورت قطره قطره است و چندان شدید نیست که همانند آب جاری شود. همچنین فاقد لخته خون یا توده است. سایر حالات (نظیر دفع لخته یا خونریزی شدید) غیرطبیعی تلقی میشود و بایستی به متخصص زنان مراجعه نمود.
درحالت طبیعی مقدار کل خونریزی قاعدگی در هر سیکل بطور متوسط 35 میلیلیتر (کمتر از نصف استکان) و حداکثر 80 میلیلیتر و طول مدت آن 3 تا 7 روز است بطوریکه در روز دوم تا سوم شدیدتر بوده و بتدریج کاهش یافته و قطع میشود. نکته: اگر ظرف 2 ساعت نیاز به تعویض نوار بهداشتی داشته باشید (یعنی خونریزی آنچنان زیاد باشد که مجبور به تعویض نوار بهداشتی در مدت 2 ساعت شوید) بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
بله. چه مقدار خونریزی زیادتر از حد معمول باشد (حتی اگر قاعدگی 3 تا 4 روز بطول بیانجامد) و چه طول مدت خونریزی بیش از 7 روز باشد ( حتی اگر مقدار کل خونریزی کمتر از 100 میلیلیتر باشد) و در دو سیکل قاعدگی تکرار شود غیرطبیعی تلقی شده و بایستی به نزد متخصص زنان مراجعه نمود.
اول اینکه ممکن است عامل آن یک مسئله مهم باشد ( مثلا بدلیل اختلال انعقادی خون باشد) و ثانیا اگر درمان نشود منجر به کمخونی و عواقب آن ( نظیر ضعف و خستگی و تپش قلب و....) میشود.
خیر. نه تنها مضر نیست بلکه نافع نیز بوده و علاوه بر بهداشت از بدبو شدن ناحیه تناسلی میکاهد.
با توجه به خونریزی و آلوده شدن آب بایستی از این کار خودداری نمود.
خونریزی قاعدگی در واقع ریزش سطح داخلی رحم است.
تصویر پایین
11) آیا ممکن است بلوغ با قاعدگی زود شروع شود؟
بله. در موارد بسیار کمی ممکن است بدون اینکه سایر نشانه های بلوغ ظاهر شده باشند قاعدگی شروع شود.
خونریزی قاعدگی در اوایل بلوغ بیش از یکی دو روز و آنهم بسیار جزئی ( در حد لکه) دوام نمییابد و اکثر ظرف 3 تا 5 روز (و گاهی تا 7 روز) متوقف میشود.
خیر. در یکی دو سال اول بعد از اولین قاعدگی فواصل بین قاعدگیها نامنظم و معمولا طولانی است و ممکن است بین آنها 3 تا 4 ماه هم فاصله بیافتد اما پس از بلوغ کامل ( معمولا 16 تا 18 سالگی) این فواصل منظم خواهد شد و شخص هر 24 تا 32 روز یکبار قاعده میشود.
تا این اواخر چنین تصور میشد. اما مطالعات جدید نمایانگر این مسئله هستند که شروع زودتر قاعدگی در محدوده سنی طبیعی (9 تا 14 سالگی) نه تنها باعث توقف رشد قد و کوتاه قد شدن شخص نمیشود, بلکه ممکن است قد شخص کمی بیشتر از فردی باشد که دیرتر از آن قاعده شده است.بطور کلی پس از شروع اولین قاعدگی قد دختران تا پایان بلوغ 6 تا 10 سانتیمتر رشد خواهد کرد.
توجه: بلوغ زودرس ( ظهور بلوغ قبل از سن 8 تا 9 سالگی) میتواند باعث کوتاه قد شدن شخص شود.